Yhteiskunta digitalisoituu vauhdilla ja muutos on alkanut jo vuosikymmeniä sitten. Tätä artikkelia kirjoittaessa vallitsee pahin pandemia sitten legioonalaistaudin. Pandemia, joka on vaatinut miljoonia ihmishenkiä maailmanlaajuisesti. Jos tästä karmeasta tilanteesta koitetaan löytää edes jotain positiivista, on se digitaalisen kanssakäymisen nopea kehittyminen.
Globaali talous vaikuttaa kaikkiin
Globalisoituminen on omalta osaltaan ollut vaikuttamassa pandemian leviämiseen salamannopeasti kaikkiin valtioihin. Se on vaikuttanut huomattavasti myös talouteemme, kun pörssi romahtaa Yhdysvalloissa, vaikutukset tuntuvat Lappia myöten myös Suomessa. Tämä johtuu siitä, että globaali maailmantalous pyörii hyvin pitkälti velkapohjaisesti.
Pankit ovat velkaa toisilleen, yritykset ja yksityiset pankeille. Raha liikkuu sähköisenä, digitaalisena, sekunnin murto-osissa maapallon puolelta toiselle. Kahisevat setelit ja kilisevät kolikot ovat vain historian havinaa.
Digitaalisen asioinnin tulevaisuus
Tänä päivänä pankkitunnuksilla tunnistautuminen eri palveluihin on arkipäivää. Tämä kuitenkin on vain osa siitä, mitä digitalisoitunut yhteiskunta tarvitsee. Kansainvälinen liiketoiminta ja ihmisten liikkuminen valtiosta toiseen aiheuttaa erilaisia haasteita mm. sopimusten allekirjoittamiseen.
Digitaalisen kanssakäymisen turvaamista on valmisteltu EU:ssa jo vuosia. Siitä on olemassa EU-regulaatio, jonka tarkoitusta kuvaa tämä esimerkki:
eIDAS-asetuksella (EU) 910/2014 on laajennettu luotettavuusvaatimuksia useisiin muihin verkkopalveluissa käytettäviin toimintoihin, joita kutsutaan asetuksessa luottamuspalveluiksi (trust services). Suurin osa luottamuspalveluista on käyttäjille näkymättömissä palvelujen rakenteissa. eIDAS-asetusta alettiin soveltaa 1.7.2016 ja se toi valvonnan piiriin sähköisen allekirjoituksen lisäksi sähköiset leimat, sähköiset aikaleimat, sähköiset rekisteröidyt jakelupalvelut ja verkkosivustojen todentaminen.
Lähde: Kyberturvallisuuskeskus
Digitaalinen asiointi käytännössä
Esimerkki:
Suomalainen elintarvikkeita maahantuova yritys ryhtyy yhteistyöhön Italialaisen tuottajan kanssa. Matkustaminen ja fyysinen tapaaminen ei ole mahdollista, mutta sopimus on allekirjoitettava ennen kuin yhteistyö voi alkaa.
Molemmat osapuolet hakevat sähköiset allekirjoitukset, joita varten osapuolet tunnistetaan vahvasti. Henkilötasolla tämä tarkoittaa esimerkiksi videotunnistamista passin kanssa tai käyntiä viranomaisen palvelupisteessä.
Sähköinen allekirjoitus luodaan jonkun hyväksytyn palveluntarjoajan palvelussa, johon allekirjoittaja tunnistautuu hyväksytyillä tunnistautumisemenetelmillä (esimerkiksi kansallisella henkilökortilla). Allekirjoitus aikaleimataan ja suojataan sähköisellä varmenteella mikä takaa sen, että sopimuksen sisältö allekirjoitushetkellä on epäämättömästi todennettu. Mikäli sopimusta muutetaan jälkikäteen, digitaaliset allekirjoitukset rikkoontuvat, eikä sopimus ole enää pätevä.
Lisätietoja:
Kyberturvallisuuskeskus
Wikipedia
EU eIDAS Regulaatio