Laurealaisten kynsissä – kokemuksia amk-yhteistyöstä

12.5.2016

Artikkeli_4_Kuva_2Wesentralle tuli alkuvuodesta mahdollisuus lähteä case-yritykseksi Laurea-ammattikorkeakoulun kurssille ”Liiketoimintamallit ja yrittäjyys”. Kun nyt sain luettua kahdeksan ryhmän raportit ja ehdotukset Wesentran liiketoiminnan kehittämiseksi, on aika kirjoittaa asiasta. Yritän tässä kertoa kokemuksia osallistuneen yrityksen kannalta. Toivottavasti tämä kannustaa muitakin yrityksiä vastaavaan yhteistyöhön.

Kurssilla oli noin 100 opiskelijaa Laurean liiketoiminnan ja turvallisuusalan linjoilta. Tämä opintojakso oli heille ensimmäinen yrittäjyyteen liittyvä opinto Laureassa.

Artikkeli_4_Kuva_1_Laurealta

Heti alussa täytyy nostaa hattua nykyiselle ammattikorkeakouluopiskelulle. Olen kauan sitten saanut itse yliopistofyysikon sinänsä hyvän koulutuksen, mutta yhteys liiketoimintaan syntyi silloin ainoastaan sattumalta. Nyt opiskelijoilla on opiskelujen ja työharjoittelujen jälkeen todella kovat valmiudet ottaa vastaan käytännön tehtäviä.

Takaisin asiaan ja kokemuksiin: Laadimme yhdessä Laurean osaavien ohjaajien kanssa viisi SSL-varmennepalvelujemme kehittämiseen liittyvää tehtävää, jotka jaettiin kahdeksalle 4-5 opiskelijan ryhmälle (yksi per ryhmä). Pidimme tammikuussa opiskelijoille esittelytilaisuuden, jossa olivat mukana kaikki case-yritykset ja maaliskuussa Wesentra oli mukana väliarvioinnissa, jossa jokaiselle ryhmälle oli varattu varttitunti ja lähinnä vastailin kysymyksiin.

Yritin panostaa tähän projektiin viemällä jokaisen ryhmän läpi tyypillisen myyntiprosessimme. Sitten saatoin opiskelijat yhteen asiakkaidemme kanssa. Jokainen ryhmä haastatteli 2-4 asiakastamme / kumppaniamme.

Kaikkaan käytin omalta puoleltani projektiin aikaa ehkä 7-10 työpäivää. Tuloksena saimme kahdeksan 15-30 -sivuista raporttia liiketoimintamme kehittämisestä.

Olemme näin Wesentran alkutaipaleella ja pienin resurssein tietoisesti panostaneet asiakaspalveluun ja se on toiminut. Web-näkymisemme on tällöin jäänyt hieman lapsipuolen asemaan: kotisivuilla on kyllä oleelliset asiat, mutta aika karkeasti esitettyinä. Emme ole investoineet ulkoasuun, käytämme nuokin rahat lisäresurssien hankkimiseen (ja 16.5. meillä aloittaakin kovasti kaivattu kolmas henkilö …).

No – tämä tietysti näkyi kaikissa raporteissa. Nuoriso osaa webin ja somen. Saimme paljon erittäin hyviä ja konkreettisia ehdotuksia näkyvyyden parantamiseksi. Asiakkaiden ja kumppanien palaute näkyi hyvin ehdotuksisssa. Saimme myös ideoita uusista liiketoiminnoista.

Osasin odottaa, että raporttien laatuskaala voi olla iso – ja näin olikin. Mutta en osannut odottaa sitä, kuinka ammattimaista tulosta voi syntyä ensimmäisen vuoden opiskelijoilta. Osa tekstistä oli kuin oppikirjoista. Näki, että opiskelijat olivat paneutuneet todella syvällisesti haasteisiimme ja etsineet niille erinomaisia ratkaisuehdotuksia.

Lienee hyvä lopettaa suositukseen: Jos sinulla on jonkin verran aikaa panostaa itse tällaiseen yhteistyöhän, niin voin suositella tätä lämpimästi!

Lisäinfoa: pertti.eskelinen@wesentra.com