Vanhenevien varmenteiden raportointi Entrustin varmenneportaalissa

8.8.2017

aging_eye_700x400

Varmenteiden hallintaprosessit kannattaa olla kunnossa, jottei joudu tilanteeseen, jossa varmenne ehtii vanhenemaan, ennen kuin se on korvattu uusitulla varmenteella. Varmenteen vanheneminen voi aiheuttaa katkoksen palvelun käyttöön ja palvelusta riippuen katkos voi aiheuttaa suuria toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Hyvä keino estää varmenteiden vanheneminen, on niiden asianmukainen hallinta, valvonta ja raportointi.

Entrustin varmenneportaali muistuttaa oletuksena portaalin pääkäyttäjiä automaattiviestein 30 ja 10 päivää ennen yksittäisen varmenteen vanhenemista. Lisäksi portaaliin voi rakentaa halutessaan omia näkymiä vanhenevista varmenteista; näitä voi tarkastella, järjestää ja filtteröidä tarpeen mukaan.

Oikeanlaisella, ajastetulla raportoinnilla voi saada hyvän kokonaiskuvan vanhenevista varmenteista. Halutessaan erilliset vanhenemisviestit voi pitää rinnalla muistuttamassa tai jopa poistaa ne käytöstä. Silloin pitää olla varma siitä, että raportoinnin asetukset ovat kunnossa ja raportti toimii pääasiallisena vanhenevien varmenteiden seurannan lähteenä.

Entrustin varmenneportaalissa on valmiina useita erilaisia raportteja. Näihin kannattaa tutustua ja ottaa jatkuvaan seurantaan ne, jotka itselle ovat merkittäviä. Tässä blogikirjoituksessa käydään ylätasolla läpi, kuinka Entrustin varmenneportaalissa otetaan vanhenevien varmenteiden keskitetty raportointi käyttöön.

Jos tarvitset lisätietoa tai apuja Entrustin varmenneportaalin raportoinnin kanssa, niin ota yhteyttä Wesentraan (myynti(at)wesentra.com) ja katsotaan asia yhdessä kuntoon!

Uuden raportin tekeminen

Kyseisen vanhenevien varmenteiden raportin voisi tehdä monella eri tavalla, mutta oikaistaan tässä mutkat suoriksi ja otetaan yksi ns. systeemiraporteista pohjaksi ja tehdään siitä kopio, jota aletaan muokataan tarpeeseen sopivaksi.

Kirjaudu Entrustin varmenneportaaliin ja navigoi Reports –> Report Center -osioon. Valitse siellä valmiina olevista systeemiraporteista Exp Foreign Certs (1-10 days). Klikkaa sitten ratas-kuvaketta ja valitse Copy Report.

01_Copy_report

Muokkaa uuden raportin nimi ja kuvaus sopiviksi ja klikkaa Copy.

02_Copy_report

View Filters ja View Sorting kertovat raportin senhetkisestä suodatuksesta ja tulostusjärjestyksestä. Näitä molempia pitää muuttaa.

Toinen suodatuskriteereinä olevista sarakkeista, Entrust State, ei ole näkyvissä sarakkeissa ja se pitää aktivoida.

Klikkaa minkä tahansa sarakkeen nimen vieressä olevaa nuolta/väkästä, jolloin aukeaa valikko, josta valitaan Columns ja aktivoidaan avautuvasta listasta Entrust State (huom! lista ei ole aakkosjärjestyksessä). Samalla voi valita muutkin raportin näkyvät sarakkeet.

05_Add_Entrust_State

Entrust State -sarake ilmestyy aivan oikeaan reunaan. Klikkaa suodattimen kuvaketta sarakkeen nimen vieressä, valitse Filter ja tyhjennä suodatusehdot Clear-nappulasta. Tämän jälkeen raportti näyttää sekä Entrustin omat varmenteet, että ns. Foreign-varmenteet eli Portaalin ulkopuolelta tuodut muiden varmentajien varmenteet.

06_Clear_Entrust_State

Muokataan seuraavaksi sopiva suodatusehto vanhentuvien varmenteiden osalta. Tässä esimerkissä asetetaan raportille näytettäväksi kaikki varmenteet, jotka vanhenevat seuraavan 90 päivän kuluessa.

Klikkaa Days Until Expiry -sarakkeen nimen vierestä väkäsestä valikko auki ja valitse Filter. Muokkaa suodatusehdot seuraavasti:

  • Is greater than or equal –> Is greater than
    • 1.00 –> 0
  • Is less than or equal to
    • 10.00 –> 90

07_Days_Until_Exp_change

Muokataan järjestys (Sort order) vielä sellaiseen muotoon, että aiemmin vanhenevat varmenteet näytetään listalla ylimpänä.

Klikkaa View Sorting -nappulasta ja valitse Sort by, Days Until Expiry, Ascending. Halutessasi voit asettaa muitakin ehtoja.

08_Days_Until_Expiry_sort

Ja näin tuloksena saadaan raportti, joka näyttää näppärästi kaikki seuraavan 90 päivän sisällä vanhenevat varmenteet.

09_Exp_Cert_report

Muista vielä tallentaa muutoksesi!

10_Save_Report

Raportin lähettäminen ajastetusti sähköpostiin

Voit lähettää äsken tekemäsi raportin (tai minkä tahansa raportin) myös ajastetusti sähköpostiisi. Tarvittaessa vastaanottajiksi voi asettaa muitakin, jotta oikeat tahot saavat varmasti raportin. Tämä on hyvä tapa varmistaa esimerkiksi vaikka vanhenevien varmenteiden seuranta, koska varmenneportaaliin ei välttämättä tule kirjauduttua riittävän usein tai sitten tilanteen tarkastaminen portaalissa unohtuu.

Aloitetaan jälleen valitsemalla raportti Report Centerin vasemmasta reunasta ja klikataan ratas-kuvaketta ja aukeavasta valikosta valitaan Design Report.

11_Design_Report

Avautuu raportin ns. Grid Design -näkymä, jonka oikeassa reunassa, Export to Excel -osiossa valitaan sähköpostiin ajastetusti lähetettävän raportin liitteenä tulevan Excelin sarakkeet. Oletuksena kaikki sarakkeet tulostetaan Excel-raportille, selkeyden vuoksi voit valita vain osan sarakkeista. Muista tallentaa Save-nappulasta! Takaisin pääset oikean yläkulman Back to list -nappulasta.

Asetetaan raportin lähetys ajastetusti sähköpostiin. Klikkaa taas raportin ratas-kuvakkeesta valikko auki ja valitse Edit ReportProperties/Schedule.

14_Schedule_report

Avautuvassa Edit Report Properties -ikkunassa klikkaa Report Scope: Global aktiiviseksi, jolloin muutkin administraattorit näkevät raporttisi. Voit asettaa raportin näkymään myös Sub Administraattoreille (Accessible by SubAdmins-valinta).

15_Edit_report_properties

Siirry Personal Schedule -välilehdelle ja aktivoi raportin henkilökohtainen ajastus/lähetys, Enable Schedule –> Yes.

Valitse raportin muut asetukset tarpeen mukaan:

Extra Recipient Täytä halutessasi. Voit asettaa tähän kenttään ylimääräisen sähköpostiraportin vastaanottajan tai jakelulistan. Tällä hetkellä vain yksi sähköpostiosoite on sallittu.
Send signed email Valitse, haluatko lähettävän sähköpostin allekirjoitettuna vai ei
Include the report as an Excel formatted attachment Valitse, haluatko raportin sähköpostin liitteenä vai pelkän linkin portaalin raporttiin
Send email only if records were found Valitse lähetetäänkö raportti ainoastaan, jos on jotain raportoitavaa (löytyy hakuehtojen mukaisia varmenteita)
Run on Aseta päivämäärä raportin ensimmäiseksi ajamiseksi
Repeat Aseta raportin toistuvuus (ei koskaan, päivittäin, viikottain, kuukausittain, vuosittain)
Repeat every / Repeat on Toistuvuuden tarkempi asetus
End Raportin ajastuksen lopettamisen asetus
Description Raportin kuvaus, joka näytetään lähetettävässä sähköpostissa

Alla olevassa esimerkissä raportti lähetetään ensimmäisen ajokerran jälkeen viikottain, sunnuntaisin ja torstaisin.

16_Edit_report_properties_personal

Ensin kannattaa testata raportin toimivuutta vain itselle ja lisätä muut vastaanottajat vasta myöhemmin. Global Schedulea voi käyttää siinä tapauksessa, jos haluaa raportin menevän myös muille Portaalin administratoreille.

Reports –> Report Schedulesta voit tarkastaa ajastuksesi.

17_Report_Schedule

Jos tarvitset lisätietoa tai apuja Entrustin varmenneportaalin raportoinnin kanssa, niin ota yhteyttä Wesentraan (mtt ja katsotaan asia yhdessä kuntoon!

Lue lisää